Levenslessen van Wayne Dyer
1. Als je de manier verandert waarop je naar dingen kijkt, dan veranderen de dingen waarnaar je kijkt.
Een van de grootste en belangrijkste beslissingen die je in je leven moet nemen, is deze: leef ik in een vriendelijk of in een vijandig universum? Zie jij een universum dat gevuld is met vijandigheid en woede, en mensen die elkaar haten, mensen die elkaar afmaken? Want als je de wereld zo ziet, dan creëer je precies zo’n leven voor jezelf.
Het interessante is dat dit niet zomaar een slim woordgrapje is, dat als je de manier verandert waarop je naar dingen kijkt, dan veranderen de dingen waarnaar je kijkt.
Stel je eens voor dat je in je huis staat, met je autosleutels in je hand, en de elektriciteit valt uit. Je stommelt door je woonkamer, in het donker, op weg naar je auto, maar dan vallen de sleutels uit je hand. Nog steeds in het donker zoek je om je heen, maar je ziet niks en het lukt je niet je autosleutels terug te vinden. Maar als je naar buiten kijkt, zie je dat de straatlantaarn het nog wel doen, en je krijgt een briljant idee: je hebt licht nodig om te zoeken, dus moet je buiten gaan zoeken!
Dus je bent buiten naar je sleutels aan het zoeken, onder de lantaarnpaal, en je buurman komt voorbij en vraagt wat er aan de hand is. Je vertelt hem dat je je sleutels hebt laten vallen en natuurlijk wil hij je helpen zoeken. Jullie zoeken samen totdat hij vraagt: “Waar heb je je sleutels eigenlijk laten vallen?” “Nou, in mijn huis?” “Dus je wilt me vertellen dat je je sleutels heb laten vallen in je huis, maar dat je er hier buiten naar aan het zoeken bent? Dat is niet heel logisch!” “Maar ik wilde niet blijven zoeken in het donker, terwijl hier het licht aan is.”
Is dit niet precies wat we doen als we we een probleem hebben dat binnenin ons ligt, terwijl we zoeken naar de oplossing buiten onszelf. Jij bent degene die worstelt met een probleem, maar je verwacht dat iemand anders verandert, of dat iets buiten jou verandert, zodat jouw leven beter wordt. Probeer daar eens naar te kijken. De oplossing zit in jezelf.
2. Er bestaat geen terechte wrok.
Wayne Dyer vertelt: “Ik gaf ooit een lezing voor een groep drugsverslaafden en alcoholisten. Aan de muur hing een bord waarop stond: in deze groep bestaat geen terechte wrok. Die avond vertelde ik de groep dat, wat iemand ook tegen je zegt, en welke woede er op je af komt, hoeveel haat je ook tegenkomt in je leven, er is geen terechte wrok. Ik bedoel de wrok die jij in je voelt, voor iets of iemand (ook degene die je geld hebt geleend en die niet heeft terugbetaald, ook degene die misbuik van je heeft gemaakt, ook degene die je verlaten heeft). Ik bedoel alles wat jij in je hart gerechtvaardigd vindt, waarvan jij in je leven vindt dat je er boos over mag zijn. Ik vertel je nu dat die wrok altijd JOU zal kwetsen, en ervoor zal zorgen dat JIJ je wanhopig voelt.”
Niemand sterft door de beet van een slang. Je kunt niet “ont-beten” zijn. Wanneer je gebeten bent, blijf je gebeten. Maar het gif van de slang, dat in je systeem zit, nadat je gebeten bent, zorgt ervoor dat je ten onder gaat.
3. Je wordt wat je denkt.
Er zijn veel manieren om de dingen te krijgen die we voor onszelf willen in onze levens. Het begint met wat je kiest te denken. Je wordt wat je denkt. Deze vijf woorden zijn misschien wel het belangrijkste wat we kunnen leren en onder de knie kunnen krijgen in ons leven.
Je wordt waar je de hele dag aan denkt. Wanneer je dat weet, dat waar je aan denkt groter wordt, wordt je voorzichtiger met je gedachten. Je denkt niet meer aan wat je NIET wilt, of wat je niet gemanifesteerd wilt zien in je leven.
4. Laat je geest open staan voor alles, maar nergens aan gehecht zijn.
“Een van de belangrijkste principes in mijn leven is dat niemand genoeg weet om een pessimist te zijn. En dat elk van ons, als we onze geest afsluiten voor wat mogelijk is, voor onszelf of voor de mensheid, de begaafdheid afsluit die we allemaal hebben. Het hebben van een open geest betekent niet dat alles wat anderen je geleerd hebben fout is. Het betekent dat je jezelf open stelt voor de potentie dat alles mogelijk is.
Het hebben van een geest die open staat voor alles, en nergens aan gehecht is, betekent dat je afscheid kunt nemen van iets dat tegenwoordig heel normaal is. Wist je dat de meeste mensen hun hele leven bezig zijn met het zoeken naar een gelegenheid om zich beledigd te voelen? Er is geen gebrek aan redenen om je beledigd te voelen: wat iemand aan heeft, wat iemand zegt, een onderwerp van het journaal, iemand die taal gebruikt die je niet bevalt, iemand heeft andere gewoonten… Als je erop let, kun je vandaag vast wel honderd redenen vinden waardoor jij je beledigd voelt.
Maar een geest die open staat voor alles, en nergens aan gehecht is, zal nooit op zoek zijn naar beledigingen. Op het standpunt van de ander zou je dan kunnen reageren met: “Wat een interessante manier om dat te zien”.”
5. Sterf niet met je muziek nog in je
Thoreau vertelde dat sommigen van ons een andere drummer horen, en dat we op onze eigen muziek moeten marcheren. Iedereen heeft muziek in zich, en iedereen heeft een doel in het leven. In dit universum gebeurt niets zomaar toevallig. Iedereen is hier met een doel. Er is een hogere intelligentie, die deel uitmaakt van alles en iedereen, en daar hebben we allemaal contact mee. Maar voor veel van ons is het spannend naar die muziek te luisteren en erop te marcheren.
Jij daar. Ik weet dat je een boek hebt dat je wilde schrijven. Dat er een muziekstuk is dat je wilde maken. Een lied dat je wilde zingen, ergens.
Misschien wil je paarden fokken op de prairie, of misschien wil je een ijssalon runnen aan het strand. Wie weet wat het is. Misschien wil je reizen en de wereld zien. Misschien wil je een relatie aangaan met iemand, maar je bent bang, maar je hart zegt dat het klopt.
We voelen allemaal iets. Leo Tolstoi stelde in zijn beroemde verhaal “De dood van Ivan Iljitsj” deze vraag, die mij afschuwelijk zou lijken. Hij ligt op zijn sterfbed en vraagt zijn boekhouder uit Moskou: “ Wat als mijn hele leven verkeerd is geweest?”
“Ik weet wat mijn muziek is. Hij staat nu op. Terwijl ik hier sta, voor jullie, met deze camera’s, op deze plek; als ik ga zitten en mijn boeken schrijf en de wereld mijn waarheid vertel. Ik voel me altijd, helemaal, doelgericht en voldaan. Het zal mij niet gebeuren dat ik aan het eind van mijn leven moet zeggen: wat als mijn hele leven verkeerd is geweest.
Wie je ook bent, wat je muziek ook is, hoe ver weg hij nu ook klinkt, hoe apart, hoe raar anderen hem ook mogen vinden. Zorg ervoor dat je niet aan het einde van je leven komt, en weet dat je moet vertrekken, terwijl je je muziek nog niet gespeeld hebt. Sterf niet met je muziek nog in je.”