VoetreflexPlus

De mens is een combinatie van lichaam, geest en ziel. Als deze componenten in balans zijn, voelt iemand zich gezond. Een van de manieren om gezondheid te behouden of te herstellen, is voetreflextherapie.

Er zijn aanwijzingen dat voetreflexologie al in de oudheid in verschillende werelddelen bekend was. Hoogstwaarschijnlijk liggen de wortels in China en India, maar ook in het oude Egypte en bij de Indianen kende men deze vorm van voetmassage. In het begin van de twintigste eeuw werd deze theorie in het Westen verder uitgewerkt en toegepast. De voet wordt hierbij gezien als een spiegel van het lichaam: alle lichaamsdelen, organen en andere structuren hebben een eigen plaats op de voet. Als iemand lichamelijke klachten heeft, zijn deze terug te vinden op de voet: soms als een gevoelig plekje, of als een verkleuring, een bobbel of een deuk. Door de voeten te masseren, en daarbij extra aandacht te besteden aan de plaatsen op de voet die opvallen, wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam aangesproken en zal het lichaam de beweging naar gezondheid gaan maken.

Unknown-5

Bij VoetreflexPlus worden Westerse technieken gecombineerd met Chinese. Vooral het holistische mensbeeld uit de Taditionele Chinese Geneeskunst is daarbij belangrijk. In China heb je drie soorten dokters. De slechtse dokter is die waar je heen gaat als je ziek bent om genezen te worden. Een betere dokter is hij die je vertelt hoe je gezond kunt blijven. Maar de beste dokter is hij die je laat zien wat je pad is, wat jij in dit leven te doen hebt.

Bij deze visie is dus gezondheid meer dan “je niet ziek voelen”. Het is belangrijk dat je in contact bent met je lichaam, en met wat voor jou belangrijk is. Een voorbeeld van hoe je dat kunt doen, is door je regelmatig te laten masseren.

Uit de Traditionele Chinese Geneeskunde komt het idee dat je energie in banen door je lichaam stroomt. Met deze meridianen wordt ook gewerkt in bijvoorbeeld Tai Chi en Shiatsu. Een mens heeft twaalf hoofdmeridianen, waarvan de helft op de voeten begint of eindigt. Door deze meridianen mee te nemen in de massages, kun ik dus heel gericht met iemands klachten aan de gang. Ik masseer de voeten en de onderbenen, tot en met de knie, waarbij ik dus heel veel van deze meridiaanpunten meeneem.

Als je bij mij komt voor een massage, zul je merken dat een VoetreflexPlus-massage zeer ontspannend is. Het is echt een genietmoment voor jezelf. Daarnaast verbetert de doorstroming van bloed, lymfe en energie. Hierdoor worden organen en weefsels voorzien van voedingsstoffen en worden afvalstoffen gemakkelijker afgevoerd. Je zult je na een massage verkwikt en beter in balans voelen.

VoetreflexPlus-therapie is geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Ga bij klachten dus ook altijd naar je huisarts.