Keizerlijke voetjes

Foto’s van Chinese dames die volgens de oude gebruiken hun voeten ingebonden hebben. Dit is verboden sinds 1911, nadat het meer dan duizend jaar de gewoonte was om de voeten van meisjes vanaf hun zevende in te zwachtelen, waarbij de kleine tenen onder de voet gevouwen werden, zodat deze braken onder het gewicht van het meisje. Voor de meisjes was dit een zeer pijnlijk gebruik (en 1 op de 10 stierf aan bloedvergiftiging), maar ze hoopten door hun “begeerlijke” voeten een rijke man te trouwen en een beter leven te krijgen.

23767107-4e88-46e3-a0bd-34b1fc019f20-2060x1030
Als ik deze foto’s zie, ben ik zo benieuwd hoe deze voeten voelen, hoe de vrouw is die bij deze voeten hoort. De voeten die ik masseer hebben iets te vertellen over de persoon van wie ze zijn. Wat zouden deze voeten mij vertellen? En vooral: wat doet het met je persoonlijkheid als je voeten zo in hun ontwikkeling beperkt worden?
Wereldwijd hebben vrouwen te maken met een schoonheidsideaal, of met eisen die aan hun uiterlijk gesteld worden. Gelukkig zijn die meestal niet zo extreem als deze ingebonden voeten, of als bijvoorbeeld vrouwenbesnijdenis. Toch kun je ook aan jouzelf vragen: aan welke eisen probeer ik te voldoen? Laat ik me beperken in mijn vrijheid, en waarom?
Ik ben erg benieuwd naar hoe jij deze foto’s en mijn gedachten erbij ervaart. Deel het hieronder, als je wilt.

Klik hier voor de fotoreportage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *